Review test ervaring Victron MultiPlus Compact 24/2000/50 omvormer (inverter)

zuivere sinus omvormer en lader victron multiplus compact C24/2000/50
Victron MultiPlus 24/2000/50

De Victron MultiPlus Compact 24/2000/50 is een 220V omvormer en acculader die veel toegepast wordt voor gebruik op schepen voor hun elektrische energievoorziening. De maritieme achtergrond van deze omvormer/lader merk je vooral aan de fysieke aspecten van dit apparaat. Wil een apparaat in zo'n vijandige omgeving overleven, dan moet alles enorm degelijk gemaakt zijn. Niet alleen op het water, maar ook aan land kunnen we gebruik van deze Nederlandse degelijkheid gebruik maken (Victron zit in Almere). Deze MultiPlus is heel goed inzetbaar in campers, caravans, zomerhuisjes, tuinhuisjes, maar ook thuis als noodstroomvoorziening of autonome elektriciteitsvoorziening. We hebben in deze review de meest gebruikte functies van de MultiPlus eens flink onder de loep genomen en onze ervaringen in deze review beschreven. Zo onderzochten we onder meer de omvormer (inverter), de acculader, de UPS of noodstroomvoorziening en de unieke PowerAssist functie. Daarnaast onderzochten we andere belangrijke functies zoals om zonnepanelen aan te sluiten in een autonome situatie, het zogenaamde eilandbedrijf. Maar ook de teruglevervoorziening voor zonnepanelen die kan plaatsvinden wanneer de MultiPlus aan het openbaar elektriciteitsnet gekoppeld is. Daarnaast bekeken we de vele geavanceerde instellingen die met deze omvormer en lader mogelijk zijn met de gratis VE-Configure III pc software van Victron.

Review en beoordeling in het kort

Victron MultiPlus Compact C24/2000/50


Een zeer robuuste 220V omvormer en acculader die je niet in de steek zal laten. PowerAssist geeft je meer vermogen dan de paal- of walstroom kan leveren waardoor apparaten met een groot vermogen toch gebruikt kunnen worden zonder dat de zekering kapot gaat. De UPS functie zorgt dat je altijd stroom hebt ook als de paal- of walstroom uitvalt.

In deze review

Proloog

Victron maakt al jarenlang onder andere omvormers en laders en is daarmee wereldberoemd, vooral in de maritieme sector. Deze MultiPlus Compact 24/2000/50 is hierop geen uitzondering. Je zal hem veel aantreffen aan boord van schepen. Maar dat betekent niet dat je hem niet thuis of op kantoor, tuinhuis of zomerhuis kan inzetten. Wij hebben deze omvormer en lader in een thuissituatie getest. Specifiek in die situatie vallen zaken als een brommend geluidje en het geluid van de ventilatoren op, terwijl dat in de meeste boten geen rol van betekenis speelt. In dat perspectief moet je deze omvormer en deze review dan ook zien.

De MultiPlus omvormer/lader kan zijn primaire energie uit twee bronnen halen. Uit de accu of uit een 220V elektriciteitsbron. Op de camping wordt deze 220V bron vaak paalstroom genoemd en als je in een boot 220V gebruikt van de wal (kade) dan noemen we dit walstroom. Omdat de MultiPlus veel wordt toegepast in boten, campers, caravans en in mindere mate in een vakantiehuisje, tuinhuisje, thuis of op de zaak, gebruiken we in deze review daarom de termen paal- of walstroom. Wil je de MultiPlus thuis of op de zaak gebruiken, waar 220V in principe voor handen is, dan moet je in plaats van de termen paal- of walstroom, het openbaar elektriciteitsnet of lichtnet lezen, dus de stroom uit het "stopcontact". Overigens, wanneer je kiest om autonoom elektriciteit op te wekken, dus zonder koppeling naar het openbaar elektriciteitsnetwerk, is de MultiPlus een zeer goede keuze als centraal punt voor elektriciteitsopwekking en opslag, speciaal in combinatie met zonnepanelen. Want de MultiPlus heeft verschillende unieke functies bij het gebruik van zonnepanelen die we bij andere omvormers/laders nog niet hebben gezien.