PowerAssist bij MultiPlus en Quattro omvormers (deel 2)

victron digital multi control 200/200A
Met de Victron Digital Multi Control 200/200A kan je eenvoudig de maximale walstroom instellen

Dit is het tweede deel waarin we uitleggen wat PowerAssist is en wat de voordelen zijn. Deel 1 kan je hier lezen.

Maximale camping of walstroom instellen

Je zal je wellicht afvragen, hoe weet de MultiPlus of Quattro omvormer hoeveel stroom maximaal van de camping paalstroom of walstroom gebruikt mag worden zonder dat de zekering kapot gaat? Want, op iedere camping is de maximale paalstroom weer anders.

Het antwoord is simpel. Met een klein optioneel bedieningspaneeltje, die met een simpel netwerkkabeltje (utp cat 5), aangesloten wordt op de MultiPlus of Quattro omvormer/lader, kan je de maximale paal- of walstroom instellen. Daardoor zal de zekering in de camping of walstroom altijd in tact blijven.

Wat moet je kopen wanneer je gebruik wil maken van deze PowerAssist functie?

Je hebt nodig:

Bedieningspaneel: Digital Multi Control 200/200A

Met het Victron Digital Multi Control 200/200A bedieningspaneel kan je de MultiPlus of Quattro omvormer/lader instellen en bewaken. Met dit paneel kan je op afstand de omvormer aan en uit zetten, de sta tus / ladingsgraad van de accu bewaken en de maximale stoom van de paal- of walstroom instellen.

Blue Power Panel

victron blue power panel

In plaats van de Victron Digital Multi Control 200/200A kan ook het Blue Power Panel gebruikt worden om de MultiPlus of Quattro omvormers/laders in te stellen. Met het lcd scherm wordt veel meer informatie gegeven dan de Digital Multi Control. Zo wordt weergegeven hoe lang je nog, uitgaande van de huidig aangesloten apparaten, de accu je van stroom kan voorzien. Dat is niet het enige, maar dat gaat voor dit artikel te ver om hier op detail op in te gaan.

PC / laptop software VE Configure III

Je kan overwegen om in plaats van het bedieningspaneel gebruik te maken van speciale, gratis verkrijgbare software voor op je pc of laptop. In dat geval moet je ook een Victron "MK2" kopen. Dit is een klein kastje waarmee de pc of laptop, op basis van usb, gekoppeld wordt aan een MultiPlus of Quattro. Met een gratis te downloaden programma van Victron, "VE Configure III" kan je de maximale stroom van de camping paal- of walstroom instellen (en nog veel meer dingen als je dat zou willen). Het bedieningspaneel, of je pc met MK2 adapter, wordt door middel van een standaard cat.5 UTP netwerkkabel met de MultiPlus of Quattro verbonden.

Welke MultiPlus of Quattro omvormer/lader is het meest geschikt?

Victron biedt vele modellen aan van de MultiPlus of Quattro. Welke je zal kiezen is van twee zaken afhankelijk: de accuspanning en het maximale vermogen wat de omvormer moet kunnen leveren. De accuspanning zal in de meeste gevallen 12 Volt zijn. Maar een 24 Volt of 48 Volt model kan je ook overwegen. Lees daarom eerst dit artikel over het kiezen van de accuspanning. Het maximaal te leveren vermogen van de omvormer/lader is vrij snel te bepalen. Ga na hoeveel stroom (makkelijker nog: vermogen in Watt) je maximaal nodig hebt. Is dat een Senseo apparaat die zo'n 1500 Watt vraagt? Dan moet de omvormer dat vermogen dus kunnen leveren. Wanneer je in deze berekening uitgaat dat je altijd van de camping paal- of walstroom gebruik kan maken, dan hoeft dat deel van de stroom (vermogen) niet door de omvormer geleverd te worden. Daardoor is een omvormer met kleiner vermogen voldoende.

Bij een 4 Ampère aansluiting op de paal in de camping of walstroom is dat gelijk aan een vermogen van 4A x 220V = 880 Watt. Voor je Senseo apparaat heb je dan maar 1500 Watt - 880 Watt = 920 Watt "extra" energie nodig. Een MultiPlus compact model C12/1200/50 is dan precies voldoende omdat hij 1000 Watt "extra" energie kan leveren. Wanneer je de paal- of walstroom niet zou meerekenen, dan heb je dus 1500 Watt nodig en dan is de C12/1200/50 te klein. Dan moet je omzien naar de C12/1600/50 maar die net te krap, dus beter de C12/2000/80.

Wil je naast je Senseo apparaat ook nog de tv, laptop en verlichting aanhouden, en die vragen ook een beetje vermogen, dan is de MultiPlus Compact C12/1600/70 een betere keuze. Deze kan 1300 Watt leveren en samen met de 880 Watt van de camping paal- of walstroom is dat samen 2180 Watt. Gebruik je een magnetron-oven van 2000 Watt dan is dit net even te krap, tenzij je bereid bent niet te veel apparaten samen met de oven aan te hebben. Maar het model MultiPlus Compact C12/2000/80 die 1600 Watt kan leveren, dus samen 2480 Watt (1600 + 880 Watt van de paal- of walstroom) is dan een betere keuze.

Accu met voldoende capaciteit

Hoe groot de capaciteit van de accu moet zijn is afhankelijk hoe lang en hoeveel Watt je uit je accu nodig hebt. Lees daarom eerst dit artikel over accucapaciteitsberekeningen. Hou in gedachte dat bij het eerste voorbeeld met alleen een Senseo apparaat, waarbij je maar 920 Watt extra vermogen nodig hebt, dit vermogen maar voor een paar minuten nodig hebt. Daarvoor is dus een relatief kleine accu benodigd. Wil je echter een oven een uur gebruiken of elektrisch gaan koken dan moet je rekenen dat je zo'n 1600 Watt "extra" energie voor een uur nodig hebt. Accu's die dat kunnen leveren zijn veel groter, zwaarder en duurder.